در این مقاله سعی داریم تا انواع روتر ها را همراه با کاربرد و ویژگی ها کلی برای شما عزیزاتن شرح دهیم. روترها بخش مهمی از تکنولوژیها هستند آنها مانند یک هدایت کننده عمل میکنند و راه را به دادهها یا اطلاعاتی که قرار است در یک شبکه جابهجا شوند، نشان میدهند.
روتر یک نوع سختافزار فیزیکی یا نرمافزار مجازی است که وظیفه دریافت، تجزیه، تحلیل و در نهایت ارسال بستههای داده بین شبکههای کامپیوتری را دارد. به زبان سادهتر کاربرد روتر ارسال اطلاعات از طریق اینترنت به دستگاههایی مثل تلفنهمراه، لپتاپ و کامپیوتر است.
روترها اکثراً از طریق یک سیم به مودم متصل و یا درون آن جاساز میشوند. زمانی که دستگاه خود را به Wi-Fi وصل کنید، به یک روتر متصل خواهید شد.
روتر یک آدرس آی پی (IP) به هر کدام از دستگاههای شبکه میدهد تا در هنگام دریافت و ارسال دادهها، آدرس مقصد یا مبدا خود را بداند. درواقع با این کار روتر مطمئن خواهد بود که بستههای ارسالی یا دریافتی همیشه به مقصد صحیح خود خواهند رسید و در مسیر شبکه گم نمیشوند.
استفاده از انواع روتر در شبکه مزایای زیادی را به همراه دارد و برای بهبود عملکرد و امنیت شبکه، ضروری است. در این مقاله حتما به معرفی مزایای استفاده از آن میپردازیم.
امروزه تقریباً همه افراد یکی از آن را در خانه، شرکت و سازمانهای خود دارند. با این حال ممکن است به خوبی کاربرد روتر، تفاوت روتر و مودم، انواع روتر و نکات مهم دیگر آن را ندانند. اگر شما هم قصد خرید روتر را دارید و میخواهید بدانید که روتر چیست، پس با ما از modem20 همراه باشید.
کاربرد استفاده از روتر چیست؟
کاربرد استفاده از انواع روترها فراوان است. میخواهیم تعدادی از آنها را معرفی کنیم:
• مهمترین کاربرد روتر ارسال اطلاعات از مبدا به مقصد به صورت تکست، ویدیو، تصویر و… است.
• روترها میتوانند در سریعترین زمان ممکن دادهها یا بستهها را منتقل کرده و مسیرهای مختلفی را برای ارسال دادهها ایجاد کنند.
• روترها میتوانند تداخلهای ناخواسته را فیلتر کرده و در نهایت سرعت ارسال اطلاعات را افزایش دهند.
• کاربرد دیگر روتر، داشتن درگاه usb در برخی از روترها است؛ بنابراین میتوانید از دستگاههای ذخیرهسازی خارجی برای اشتراک گذاری دادهها استفاده کنید.
• از قابلیتهای دیگر روتر این است که امکان تعریف محدودیت دسترسی را دارند. در شرکتها و ساختمانهای بزرگ ممکن است هم زمان صدها کامپیوتر به شبکه متصل شوند؛ روترها در این زمان به ما کمک میکنند تا سطح دسترسی هر یک از این کامپیوترها، حجم اینترنت مصرف شده توسط هر نفر، محدودیتهای امنیتی و… را مشخص کنیم.
• آخرین کاربرد روتر این است که میتوانید هارد خود را به روتر وصل کرده و سپس فیلمهای داخل آن را به راحتی در تلویزیون هوشمند خود از طریق Wi-Fi پخش کنید.
نحوه عملکرد روتر در شبکه به صورت زیر است: روترها یک مودم را به دستگاههای دیگر متصل میکنند تا امکان برقراری ارتباط بین دستگاهها و اینترنت فراهم شوند. اکثر روترها معمولاً چندین پورت شبکه برای اتصال همزمان دستگاههای مختلف به شبکه اینترنت را دارند.
برای درک بهتر عملکرد انواع روتر، دادهها را به عنوان یک بسته در نظر بگیرید که جهت ارسال به آدرس نیاز دارند تا به دست گیرنده درست برسند. شبکه کامپیوتری هم مانند یک جاده است؛ پس به همین دلیل دانستن موقعیت مکانی در آن به علت وسعت زیاد کافی نیست. بستههای اطلاعاتی به راحتی میتوانند به آدرس اشتباهی روند.
در نتیجه روترها با اختصاص IP بستهها را به آدرس درست هدایت میکنند. همچنین میتوانند تمام بستههای اطلاعاتی را ارسال و یا حتی به فرستنده بازگردانند. این ارسال اطلاعات به سرعت بالایی انجام میشود. بهگونهای که اصلاً متوجه آن نخواهید شد.
اگر دقت کنید، عملکرد روتر کاملاً شبیه به عملکرد یک پستچی است.
مدیریت یک روتر
به احتمال زیاد زمانی فرا خواهد رسید که باید در نحوه عملکرد شبکه و تنظیمات روتر خود تغییراتی ایجاد کنید. این کار با دسترسی به نرمافزار روی روتر انجام میشود.
برای انجام این کار، ممکن است دلایل زیر را داشته باشید:
• قصد تغییر رمز ورود روتر خود را دارید.
• میخواهید شبکه را رمزگذاری کنید.
• تنظیم قوانین اتصالات شبکه و پورتها
• تغییر رمز Wi-Fi
• انتخاب نام دیگری برای شبکه بیسیم خود
• بهروزرسانی سیستم عامل روتر خود
بعضی دیگر از کارهای متداول مربوط به مدیریت روتر، شامل راهاندازی مجدد آن و تنظیم مجدد نرمافزار روتر است.
تفاوت روتر و مودم چیست؟
شاید تا به حال گمان کردهاید که روتر و مودم تفاوت چندانی را ندارند و تقریباً هر دو یکی هستند. اما جالب است بدانید که هر یک کارایی و عملکرد جدا از هم دارند. مودم دستگاهی است که سیگنال را از ارائه دهنده خدمات دریافت کرده و آن را به گونهای قابل فهم تبدیل میکند. روتر از طرفی این سیگنال را از طریق ایجاد یک شبکه محلی بین دستگاههای مختلف پخش میکند و این امکان را میدهد که همزمان گوشی، لپتاپ، کنسول و… به شبکه اینترنت متصل شوند.
پس در واقع مودم دستگاهی برای اتصال به اینترنت است و روتر اینترنت را از مودم دریافت کرده و بین دستگاههای دیگر اشتراک گذاری میکند.
روتر بدون وجود مودم کارایی ندارد؛ یعنی مودم نقش اصلی را ایفا میکند. اما امروزه دستگاه مودم و روتر با یکدیگر ترکیب شده و به صورت مودم روتر به فروش میرسند. شما میتوانید با خرید روتر به طور مودم روتر هم اینترنت را دریافت کرده و هم به پخش آن به صورت محلی بپردازید.
از تفاوتهای دیگر روتر و مودم عبارتاند از:
تفاوت در تعداد پورتها، تفاوت در IP و محدوده منطقه پوشش دهی شبکه، تفاوت در عملکرد، امنیت و نوع لایه
شاید برایتان سوال باشد که بهتر است مودم بخریم یا روتر؟
بنا به توضیحات بالا به نظر من بهتر است دستگاه ترکیبی از هردو را خریداری کنید؛ اما با توجه به نیاز خود میتوانید هر کدام را که میخواهید بخرید. البته این را درنظر داشته باشید روتر بدون مودم کار نمیکند.
برای راه اندازی یک شبکه خانگی، هم به مودم و هم به روتر نیاز است. اگر یک دستگاه را با سیم به اینترنت وصل میکنید، فقط به یک مودم نیاز دارید. اما برای رمزگشایی سیگنال ارائه دهنده خدمات اینترنتی خود (ISP) همیشه باید از مودم همراه با روتر استفاده کنید. اگر در حال حاضر از مودم استفاده میکنید اما سرعت مورد نظر را از ISP دریافت نمیکنید، میتوانید از یک روتر برای افزایش سرعت شبکه خود استفاده کنید. یا اگر چندین دستگاه دارید که نیاز به اتصال اینترنت را دارد، روتر یک وسیلهی ضروری و لازم همراه با مودم است.
اجزای مختلف روتر
روتر نیز مانند سایر تجهیزات شبکه و سیستمهای الکترونیکی دارای قطعات و اجزای مختلفی است.
در اغلب روترها میتوانید بخشهای زیر را مشاهده کنید:
• بخش WAN
این بخش با رنگ متفاوتی در روتر دیده میشود و نقش مهمی در اتصال شبکه به اینترنت را دارد.
۳ حالت برای وصل شدن به اینترنت توسط این بخش وجود دارد:
1. از طریق کابل شبکه به پورت WAN در روتر متصل میشود.
2. از طریق سیم تلفن که مستقیم به پورت WAN در روتر متصل میشود.
3. از طریق فیبر نوری که شبیه تلفن است اما کیفیت متفاوتی دارد.
• بخش LAN
از طریق LAN میتوانید تجهیزات و دستگاههای مدنظرتان مانند لپتاپ، تلویزیون و… را به اینترنت وصل کنید.
• آنتن Wi-Fi
این بخش در روتر همان قطعهای است که سیگنالهای شبکه را منتشر میکند.
انواع روتر
روترها انواع زیادی را دارند. روتر را میتوان بر اساس موارد گوناگونی به گروههای مختلف تقسیم کرد.
از انواع روترها به شرح زیر است:
• روتر سیمی (wired router)
این نوع روترها شبیه به جعبه هستند. همانگونه که از نامشان پیدا است، از طریق کابل یا سایر اتصالات سیمی به دستگاهها و کامپیوترها متصل میشوند.
• روتر بیسیم (wireless router)
این نوع روترها نیز مانند روتر سیمی برای اتصال به کامپیوتر و دریافت بستههای اینترنتی، نیازمند به کابل هستند. البته با این تفاوت که دیگر در این روتر توزیع و انتقال بستهها و دادههای اینترنتی بین دستگاهها و کامپیوترها نیازی به کابل ندارند و این کار را از طریق آنتن های خود انجام میدهند.
• روتر مجازی (virtual router)
روتر مجازی یک نوع روتر نرمافزاری است که به کامپیوترها و دستگاهها این امکان را میدهد که مانند یک روتر عمل کنند. دستگاهها و کامپیوترهای مجهز به این نوع روتر میتوانند بستهها و دادههای اینترنتی را دقیقاً مانند روترهای فیزیکی به اشتراک بگذارند.
• روترهای اصلی (core router)
روترهای اصلی شامل روتر بیسیم و سیمی هستند. اما تفاوتشان با سایر روترهای سیمی و بیسیم این است که میتوانند بستههای داده را فقط در داخل یک شبکه پخش کنند. طراحی اینگونه روترها به صورتی است که ستون فقرات شبکه شما محسوب میشوند. زیرا انتقال دادهها و اطلاعات سنگین برعهده این نوع روتر است. از اینرو این نوع روتر از عملکرد بالایی برخوردار است.
• روترهای لبه (edge router)
عملکرد روترهای لبه برعکس روترهای اصلی است. به این صورت که وظیفه این نوع روترها انتقال و توزیع بستههای داده، بین یک یا چند شبکه است و وظیفه توزیع اطلاعات در داخل شبکه را بر عهده ندارد. با توجه به نام این نوع روترها، روترهای لبه در لبه یا مرز شبکه قرار دارند و مهمترین وظیفه آنها ایجاد یک ارتباط روان با سایر شبکهها است.
برندهای پیشنهادی روتر
بهترین برندهای موجود در بازار ایران روتر میکروتیک، روتر تی پی لینک، روتر ایسوس، روتر سیسکو و گوگل است.
شما میتوانید با انتخاب روتر براساس بودجه خود، قیمت روتر، انواع روتر و کیفیت آن، خرید روتر دلخواه خود را انجام دهید.
مزایای استفاده از روتر چه چیزی است؟
مهمترین مزیت استفاده از روتر امکان اتصال چند دستگاه به اینترنت یا اتصال چند دستگاه به یکدیگر است. حتی میتوان در صورت عدم وجود اینترنت، از یک روتر استفاده کرده و دستگاههای مختلف را به یکدیگر وصل کرد؛ تا تجهیزات و دستگاههای مدنظر به وسیله روتر با یکدیگر در ارتباط بوده و به یک شبکه تبدیل شوند.
از مزایای دیگر آن داشتن امنیت بالا و کاهش ترافیک شبکه است.
روترها برای مسیریابی از چه پروتکلهایی استفاده میکنند؟
پروتکلهای مسیریابی تعیین میکنند که چگونه روترها مسیریابهای دیگر را در شبکه شناسایی میکنند، همه مقاصد ممکن را ردیابی میکنند و تصمیمهای پویا برای مکان ارسال هر پیام شبکه را میگیرند.
چند نمونه از این پروتکلها موارد زیر هستند:
• Border Gateway Protocol (BGP)
• Exterior Gateway Protocol (EGP)
• Routing Information Protocol (RIP)
مشکلات امنیتی روترها چه چیزهایی هستند؟
در انواع روتر ها مشکلات امنیتی گوناگونی دیده میشود. برای مثال روترها میتوانند مورد هدف هکرها قرار گیرند و هکرها در دستگاه شما نفوذ کنند، سرقت هویت، شنود شبکه، دسترسی غیرمجاز و آسیبپذیری اکسپلویتها هم از دیگر مشکلات امنیتی موجود در روترها هستند.
قیمت انواع روتر چگونه است؟
قیمت روتر بسته به جنس، کیفیت، برند متفاوت است.
هرچه کیفیت و برند یک روتر بهتر باشد، قیمت آن هم بیشتر است.
با مراجعه به سایت modem20 میتوانید انواع روتر ها را مشاهده و خرید کنید.
بهترین روترها را از کجا تهیه کنیم؟
سایت modem20 هر زمان در این زمینه آماده ثبت سفارش برای شما عزیزان است. از هرجای این کشور با ورود به این سایت و خرید روتر موردعلاقه خود میتوانید طی کمترین زمان روتر را درب منزل خود تحویل بگیرید و استفاده کنید.
نکات مهم هنگام خرید روتر
• به دنبال روتری باشید که از usb پشتیبانی کند.
• • دارای حداقل ۱۲۸ مگابایت رم باشد.
• ترجیحاً روتر دوبانده خریداری کنید.
• روتر خوب باید قدرت پردازش بالایی داشته باشد.
• امکان لود بالانسینگ داشته باشد.
• و در آخر مطمئن شوید که روتر شما از سرعت اینترنت بالا پشتیبانی میکند.
سخن پایانی
در این مقاله با انواع روتر، کاربرد و تفاوت آن با مودم آشنا شدهایم. امیدوارم برایتان مفید و موثر واقع شده باشد. شما با خواندن این مقاله متوجه شدهاید که در دنیای بزرگ اینترنت برای اینکه هر پیام و بستهای مقصد خود را پیدا کند، نیاز به یک راهنما دارد. ما از پستچی مثال زدهایم که وظیفه ارسال نامههای عموم مردم به مقصدشان را عهدهدار است. روترها نیز وظیفه رساندن درخواستهای اینترنتی به مقصد موردنظر را دارند و کل عملکرد آن مانند اداره پست و پستچی یا همان نامه رسان است.